Anda mungkin berminat ini juga !

Wednesday, September 25, 2013

Ikan Sardin tumis Mangga Lada

Baca tajuk pun suda terliur, belum lagi merasa. Pergghh !!! Resipi ini sesuai kepada mereka yang sedang low bajet, ataupun, sedang2 diet gtue. Bahan-bahan pun mudah didapati sekitar rumah !



bahan-bahan

 1 biji mangga mentah
 1 tin sardin (apa2 jenama pun ok, asalkan ikan sardin)
 setengah biji bawang besar (optional)
 Cili padi (ikut lidah masing, nak pedas letak lebih, tak tahan pedas, letak jer beberapa butir)
 Sesudu minyak makan
 Garam & perasa

Cara memasak

1. Kupas mangga, lalu hiris2 ikut saiz yang di inginkan
2. Panaskan kuali, masukkan bawang,cili padi,mangga.
3. Lepas naik bau pedas lada, masukkan sardin, letak air sedikit supaya tidak kering kuah.
4. Kecilkan api, jangan sampai kuah hangus.
5. Letak garam & perasa ikut rasa tekak masing2. (kalau saya, saya suka tambah gula, manis2 pedas gtue)
6. Lepas sudah gaul sebati semua, angkat dan hidang !

Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi kosong  atau nasi goreng ker .. tapi kalau saya, cukup sudah nasi kosong. Nyum ~


JOM MAKAN !

No comments:

Post a Comment