![]() |
credit from google image |
bahan bahan
mangga muda
bawang merah
bawang putih
belacan
cili padi
limau kasturi/cuka
garam
gula
batu lesung (optional)
cara membuat sambal
![]() |
credit from google image |
1. Kupas dan bersihkan mangga. Setelah itu, racikkan mangga tersebut.
2. Potong bawang merah dan bawang puth halus2 (kalau guna batu lesung, x payah potong halus, masukkan jer sume bulat,belacan,cili padi,garam, pastu tumbuk kasar)
3. Se kiub balacan, bakar atas gas hingga wangi
4. Gaulkan semua dalam mangkuk yg besar, masukkan hirisan bawang td, belacan, lada dipecahkan, garam secukup rasa, dan gula untuk bagi dia manis2 pedas gtue.
5. Gaul rata semua, kasi rehat dalam peti sejuk selama 5 minit atau mau makan terus pun bole. Tapi paling best dihidang sejuk. Pedasnya memang perghhh !!!! Mantap !!!!
![]() |
credit from google image |
Ada recipe best dari ini ? Jom la share comment di bawah k !
JOM MAKAN !
No comments:
Post a Comment