Anda mungkin berminat ini juga !

Saturday, September 28, 2013

Sambal mangga

Pergghh !!! Tajuk arinie sal mangga lagi ! Kali ne kita buat sambal plak. Enak dimakan bersama ikan basung goreng kering, ikan pari panggang kah, atau dimakan bersama nasi kosong pun ok suda tue. !

credit from google image


bahan bahan

mangga muda
bawang merah
bawang putih
belacan
cili padi
limau kasturi/cuka
garam
gula
batu lesung (optional)
                                                    cara membuat sambal
credit from google image


1. Kupas dan bersihkan mangga. Setelah itu, racikkan mangga tersebut.
2. Potong bawang merah dan bawang puth halus2 (kalau guna batu lesung, x payah potong halus, masukkan jer sume bulat,belacan,cili padi,garam, pastu tumbuk kasar)
3. Se kiub balacan, bakar atas gas hingga wangi
4.  Gaulkan semua dalam mangkuk yg besar, masukkan hirisan bawang td, belacan, lada dipecahkan, garam secukup rasa, dan gula untuk bagi dia manis2 pedas gtue.
5. Gaul rata semua, kasi rehat dalam peti sejuk selama 5 minit atau mau makan terus pun bole. Tapi paling best dihidang sejuk. Pedasnya memang perghhh !!!!  Mantap !!!!

credit from google image

Ada recipe best dari ini ? Jom la share comment di bawah k !

JOM MAKAN !




No comments:

Post a Comment