Anda mungkin berminat ini juga !

Friday, March 7, 2014

Garlic Bread @ Roti Bawang !

Senang jak kalau mau buat garlic ala ala macam di pizza hut tue, baca k apa bahan bahan yang diperlukan:-

Bahan
Sedua sekeping roti putih
Bawang putih 3 biji
Mentega @ butter
Daun ketumbar @ coriander

Prep
1. Kupas dan cincang halus bawang putih
2. Letakkan mentega @ butter pada suhu bilik supaya lembut
3. Daun ketumbar hiris halus 

Cara Memasak
1. Campurkan 1,2,3 dalam 1 container kecil lalu kacau hingga sebati.
2. Panaskan kuali
3. Ambil sekeping roti lalu sapukan campuran tadi.
4. Masakkan di atas kuali
5. Angkat apabila warna suda kaler golden brown ---- SIAP !

Masakan ini enak dimakan bersama cream sup, yang cream sup ne, boleh beli di supermarket berdekatan. alaa, murah jak tue. rm3 sekotak jak.

Ok, enjoy ya !

* sorry tiada pic kali ne, sudah habis dimakan. hhehhe  :) 

Monday, September 30, 2013

3 tips Sarapan Mudah & Cepat

Sarapan pagi merupakan bahan bakar tubuh yang memberikan tenaga kepada tubuh. Ini amat penting kerana bersarapan pagi boleh mengurangkan berat badan serta menumpukan daya tumpuan semasa bekerja atau belajar. Jom sarapan !

1. Pisang


Malaysia kaya dengan pelbagai jenis pisang, dari sebesar-besar pisang seperti pisang Tanduk hinggalah sekecil-kecil pisang seperti pisang Emas. Terdapat lebih dari 14 jenis pisang yang boleh ditemui dan ditanam di sini. Dalam istilah sainsnya, pisang tergolong dalam Order Zingerberalis, iaitu kumpulan keluarga Musaceae dan genus Musa. Genus Musa boleh dibahagikan kepada dua kumpulan; Eumusa iaitu kumpulan yang boleh dimakan dan Phusocaulis, yang tidak boleh dimakan.

2.  Roti 

Makan sekeping roti kosong / roti bakar / toast/ bersama secawan kopi, milo panas, teh. Amat sesuai sekali sebagai pembakar tenaga di waktu pagi di samping mengelakkan makan berlebihan ketika makan tengahari.

3. Secawan Kopi / Milo



Ini memang sarapan paling express lah, minum minuman panas di waktu pagi membantu merangsang metabolisme badan serta membantu mengalas perut pada waktu pagi.

Apa sarapan anda pada setiap hari ? Jom kongsi bersama saya !

JOM SARAPAN !

Saturday, September 28, 2013

Sambal mangga

Pergghh !!! Tajuk arinie sal mangga lagi ! Kali ne kita buat sambal plak. Enak dimakan bersama ikan basung goreng kering, ikan pari panggang kah, atau dimakan bersama nasi kosong pun ok suda tue. !

credit from google image


bahan bahan

mangga muda
bawang merah
bawang putih
belacan
cili padi
limau kasturi/cuka
garam
gula
batu lesung (optional)
                                                    cara membuat sambal
credit from google image


1. Kupas dan bersihkan mangga. Setelah itu, racikkan mangga tersebut.
2. Potong bawang merah dan bawang puth halus2 (kalau guna batu lesung, x payah potong halus, masukkan jer sume bulat,belacan,cili padi,garam, pastu tumbuk kasar)
3. Se kiub balacan, bakar atas gas hingga wangi
4.  Gaulkan semua dalam mangkuk yg besar, masukkan hirisan bawang td, belacan, lada dipecahkan, garam secukup rasa, dan gula untuk bagi dia manis2 pedas gtue.
5. Gaul rata semua, kasi rehat dalam peti sejuk selama 5 minit atau mau makan terus pun bole. Tapi paling best dihidang sejuk. Pedasnya memang perghhh !!!!  Mantap !!!!

credit from google image

Ada recipe best dari ini ? Jom la share comment di bawah k !

JOM MAKAN !